Свободно време

Ново австрийско вино у нас

11.06.2006г. / 23 22ч.
Аз жената
Ново австрийско вино у нас

Бялото вино “Телиш – Грюнер Велтлинер” е произведено и бутилирано за винарска изба “Телиш” от “Респиц-Хоф Кьолбъл”. Името на Респиц идва от Ребшпитц, което в превод означава идеално лозе и датира от далечната 1198 г. Виното е от най-разпространения бял сорт в Австрия. Произходът му е неизвестен, но е доказано, че през 18 век е бил известен в Долна Австрия под името “грюнер мускателер”.
Бялото вино “Телиш – Грюнер Велтлинер”, реколта 2005, има зеленикаво-жълт цвят, аромат на свежи плодове – ябълка и круша, приятно балансирана киселинност и запомнящ се финал.
Тъй като сортът грюнер велтлинер не се отглежда в България, а ние не произвеждаме бяло вино, решихме да запознаем българския потребител с този световен сорт. Все пак Австрия е световен лидер в производството на бели вина и е добре вината й да бъдат познати у нас”, коментира г-н Жаир Агопян, изпълнителен директор на винарска изба “Телиш”.
Винарска изба “Телиш” се е специализирала в производството на висококачествени червени вина от сортовете каберне совиньон и мерло. През последните пет години компанията осъществи значителни промени и се превърна в една от водещите в страната. Вината на “Телиш” успешно са заели своето място на пазарите в САЩ, Канада, Скандинавските страни, Корея, Хърватска, Германия, Русия и други.
Коментирай