Австрийски музикални седмици - от Малер до джаз и рок

Австрийски музикални седмици - от Малер до джаз и рок

© www.austrianmusicweeks-bg.com

От днес започват Австрийските музикални седмици, с акцент към творчеството на Густав Малер по повод 150-годишнината от рождението му. ХIV издание на фестивала (22 април – 21 май) традиционно се провежда в градовете София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Видин, като този път се прибавя и Велико Търново.


Освен класическа музика в програмата тази година са включени и джаз, рок и фолклор - новост за фестивала. 1-3 май са дните, в които за втори път ще се проведе конкурсът за австрийска камерна инструментална музика "Густав Maлеp и нeгoвитe пocлeдoвaтeли" (в два тура, с участници до 30 години и 5000 лева награден фонд – Концертна зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров").


За пианистите и тези, които се занимават с орган, ще има международна музикална академия в София и Пловдив, водена от професорите Божидар Ноев и Карен де Пастел (орган). Като "музикален експорт" (Австрия-България) посланикът Герхард Райвегерса оценява присъствието на диригента Алексей Корниенко и певицата Арабел Караян на наша сцена.




А за значим "музикален внос" (България-Австрия) изявите по австрийските подиуми на Божидар Ноев, Сребра Гелева, Стефан Камиларов, Мария Червенлиева. За участие във фестивала идват още диригентката Мириям Шмидт, която ще застане пред Видинската филхармония, цигуларката Елена Денисова ще солира със Симфоничния оркестър на Пазарджик и диригента Григор Паликаров.


Довечера Софийската филхармония ще открие празниците. Под палката на своя постоянен гост-диригент за сезон 2009/2010 Алексей Корниенко ще чуем Концерта за две пиана и оркестър от Моцарт в изпълнението на Сребра Гелева и Божидар Ноев. Ще прозвучи и Четвъртата симфония на Малер със солист младата надежда Чидем Соярслан (носител на награди от конкурси в София, Истанбул и Виена, включително от Първия международен kонкурс за песенно изкуство в рамките на Австрийските музикални седмици 2009; учи музикална интерпретация и пеене в Университета за музика и сценично изкуство, Виена).


Корниенко живее и работи във Виена, основател е на ансамбъла "Густав Малер", член на творческия клуб "Бьозендорфер" и художествен ръководител на фестивала "Вьортерзее Класик" в Австрия. Божидар Ноев е професор в Консерваторията на град Инсбрук, Австрия. А Сребра Гелева преподава в Университета за музика и сценично изкуство във Виена и е доцент в Международните летни музикални академии: "Моцартеум"- Залцбург, Лилиенфелд и Бад Леонфелдeн - Австрия, Ленк - Швейцария, Черво - Италия. Заключителният акорд на четириседмичния фестивал ще сложи групата "Дърти Пърчийз" на 21 май в Swingin‘Hall.


На Иван Лечев и българските джазмени ще партнират австрийските саксофонисти Георг Барнерт и Себастиан Гримус. В останалите дни клуб "Маскара" (23 април) и Чешкият културен център (29 април) в София ще отворят врати за DJ Sustep & Funky George, саксофон; Трипъл Ей – Арабел Караян, Бийтбоксър Скилър, Александър Шаман и Павел Терзийски с хип-хоп, фънк до етно и вокални импровизации от новия им албум.


В Пловдив пък ще чуем джаз фолклора на Наташа Миркович – Де Ро, известна в Австрия като харизматична певица и актриса (Концертна зала АМТИИ), удостоена с австрийската награда World-Music 2005. По-голямата част от вокалните, клавирните, органовите и конкурсните концерти са със свободен или вход с покани.


Всичко, което трябва да знаете за: